MSCell4Vet Őssejt Laboratórium
  • gyakran-ismetelt-kerdesek
  • elerhetosegeink
  • resztvevo-allatorvosok
  • sikertortenetek
  • rolunk
  • tudomanyos-hatter
  • gyakran-ismetelt-kerdesek

Üdvözöljük az MSCell4Vet Őssejt Laboratórium honlapján!                

Honlapunkon tájékoztatjuk olyan innovatív kezelési lehetőségről, amely őssejtek alkalmazásával fájdalommentes, teljes értékű életet biztosíthat állataink számára. 

Célunk a kutyák, macskák és lovak életminőségének javítása mellett, hogy sikerüljön továbbfejleszteni és újabb tudományos eredményekkel igazolni a szöveti őssejtek terápiás hatékonyságát az állatgyógyászatban.    

2015 májusában benyújtottuk szabadalmi igényünket allogén őssejt terápiás módszerünkre. Eddig az időpontig 68 beteg láb (65 kutya, 3 ló ) kezelésének a sikeréről tudunk beszámolni. 51 őssejt átültetés könyökízületi diszplázia miatt történt, a többi 17 eset boka- és térdízületi artrózis, csípőízületi diszplázia és ínsérülés miatt volt. Ide kattintva a grafikonjainkon látható, hogyan gyógyítják a kutyák mozgásszervi problémáit a zsírszövet eredetű őssejtek.

2013 májusában transzplantáltuk az első kutyát őssejtekkel, aki könyökízületi diszpláziában szenvedett.

2015 januárjában történt meg az első őssejt beültetés lónál bokaízületi artrózis miatt, aki szintén tünetmentes azóta és újra versenyzik.

Tudományos háttér

Résztvevő állatorvosok

A szöveti őssejtek (MSC) plaszticitásuk révén mezodermális csont-, porc- és zsírsejtekké alakulnak megfelelő faktorok jelenlétében (Murray IR et al. 2014 Bone Joint J 96-B: 291-8). Bár az ilyen differenciálódási képességüket elsősorban in vitro, szövettenyésztési körülmények között mutatták ki, azonban napjainkban igazolták, hogy humán osteoarthritis MSC-vel történt kezelése után üvegporc alakult ki a térdízületben (Jo CH et al. 2014 Stem Cells 32: 1254-66)...

Látogasson el szerződött állatorvosaink oldalára és kérjen segítséget kedvence egészsége érdekében!

   

Sikertörténetek

Gyakran Ismételt Kérdések

Bonó, az első magyar őssejtes kutya. Egy golden retriever. Kiskutyának pont olyan bájos, eleven és játékos volt, mint minden kölyökkutya. Hat hónapos korában egyre többet sántított... 

 

 

Kedvence sántít a mellső lábaira, nehezen mozog? 

Kedvence könyökízületi diszpláziában (KID) szenved?

 

 

   

Évente és országosan több száz kutyát érintő örökletes fejlődési rendellenesség a könyökízületi diszplázia (KID). A KID elsősorban közepes és nagytestű kutyafajtáknál fordul elő, és korán, 4-8 hónapos kor körül alakul ki. Az ízület visszafordíthatatlan károsodásához, artrózishoz vezet (porcleválás, porckopás, kopások a csontfelszínen, csontfelrakódások). 

Fájdalommal és következményként sántasággal jár. Az állatorvosok által eddig alkalmazott és javasolt kezelések a hosszú távú tünetmentességért: műtét, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek, porcerősítő táplálék kiegészítők, fizioterápia. 

Megfontolandó terápiás kezelés lehet az állatgyógyászatban a felnőtt szöveti őssejtek (MSC) alkalmazása. Ezek az őssejtek csont-, porc- és zsírsejteken kívül ín- és izomsejtekké is képesek differenciálódni, így felhasználhatók ortopédiai betegségek kezelésére. A gyógyulást segíti az őssejtek nagyfokú gyulladáscsökkentő hatása is. Valószínűleg ezzel kapcsolatos, hogy egyik egyedből a másikba oltva sem lökődnek ki a szervezetből, így egy genetikai eredetű betegség esetén is beültethetőek más állatból származó sejtek. A beavatkozás mérsékelt kockázattal jár, különösen a nagy, mozgásszervi műtétekhez képest.  

Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában sok éve kezelnek őssejtekkel könyökízületi diszpláziában szenvedő kutyákat. A betegség 6-10 hónap tünetmentességét vagy jelentős javulását tudták elérni a regeneratív orvoslás módszerével. Az őssejtek izolálása náluk a beteg állat zsírszövetéből történik centralizált módon.  A genetikai alapú öröklődő KID esetén az őssejtek is hordozzák a genetikai hibát, ezért feltételezésünk szerint, az MSC-ből kialakuló porcszövet szintén degeneratív folyamaton megy át, limitálttá téve a terápiás hatást. Az általunk javasolt eljárásban az MSC izoláláshoz szükséges zsírszövetet ortopédiai betegségben nem szenvedő kutyák zsírszövetéből vonjuk ki. Így, ezzel a módszerrel ortopédiai szempontból egészséges őssejtet transzplantálunk helyileg, a beteg kutya ízületébe, és ezzel hosszabb tünetmentes időszakot vagy reményeink szerint gyógyulást érhetünk el.

A fenti módszerrel kezelni lehet a kutyák könyökízületi diszpláziáján kívül egyéb porckárosodással járó állapotait, ín- és csontsérüléseit is. Ezenkívül az őssejt beültetés alkalmas lehet macskák, lovak porc-, ín- és csontsérüléseinek a kezelésére is.

Korszerű laboratóriumunkban a legnagyobb körültekintéssel folyik a munka. Tekintse meg videónkat az őssejtek kinyerésétől az őssejtek beültetéséig!

Megjelent cikkeink: FŐVÁROSI ÁLLATORVOS

Kérdésével forduljon hozzánk vagy állatorvos partnereinkhez bizalommal!